- Fraktfritt order över 1500:- - Inga Faktureringsavgifter    - På nätet sedan -97     - Välkommen!     e posta oss    -  Tel 0346 97 515 

solpanel för båt

       

För ett bekvämt och säkert båtliv är fulladdade batterier av största vikt. Att köra motor bara för att ladda eller dra långa sladdar från en el-stolpe är inget roligt alternativ. Solpaneler är lösningen på problemet!

 De laddar även vid molnigt väder och tack vare de långa sommardagarna klarar även en mindre panel laddbehovet. Solpaneler är enkla att installera och kräver inget underhåll.

Vilken typ av solpanel?

Det är viktigt att välja den typ av panel som passar ens eget behov.
Det finns tre olika typer av solpaneler att välja på. Standard paneler med glasskiva, marina paneler med plastskikt och flexibla tunnfilmspaneler.

Standard paneler 
...med härdat glas och aluminiumram är prisvärda och robusta. Kan inte böjas och man bör inte gå på dem. Passar bäst på plana ytor där man inte trampar, typ styrhyttstak. Kan också monteras på pulpit med speciellt fäste. Se våra standard solpaneler på sid Här.

Marina solpaneler 
...har samma effektiva celler, men har en baksida av rostfritt stål, aluminium eller glasfiber och en ovansida av plastbelag. Panelen kan böjas lätt och man kan trampa på den utan problem. Idealiskt till segelbåtar och monteras oftast på luckgaraget.

Flexibel tunnfilmspanel 
...är böjlig som ett liggunderlag. Kan monteras överallt och är idealisk för mobilt bruk. Panelen kan rullas ihop. Används när man är i båten och stuvas sedan undan. Mycket lämplig för andra mobila sammanhang där behov av 12V laddning finns.

Hur stor solpanel behövs?
Det beror på energibehovet och utrymmet som finns tillgängligt. Har man en strömsnål kylbox/skåp i båten bör minst 50W solpanel användas. Gäller det bara belysning och instrument räcker en mindre panel. Utnyttja den tillgängliga ytan maximalt. Det ger marginaler och expansionsmöjligheter

Tabellen nedan ger en indikation på hur mycket olika panelstorlekar kan producera under sommarhalvåret.

Solpanel uteffekt Watt

Amperetimmar (Ah) per dag

Watt-timmar (Wh) per dag

10-12

5-6

60-72

20-25

8-10

96-120

35-40

15

180

45-55

20

240

Energiproduktionen är beroende av årstid, väderlek, vinkel mot solen mm.
Värdena är genomsnittliga för sommarmånaderna